Culinair

Doordat de Dolomieten op de grens met Oostenrijk liggen zijn de invloeden uit de Oostenrijkse keuken groot, maar toch komt ook de traditionele Italiaanse keuken sterk naar voren. Het beste uit de twee landen wordt hier gecombineerd. Pastagerechten uit Italië en de stevige bergkost zoals knoedels uit Oostenrijk. In de restaurants en cafés worden dan ook met name de traditionele streekgerechten geserveerd. In alle vakantiehuizen in Trentino kan natuurlijk zelf gekookt worden, maar gaat u beslist ook eens lekker uit eten en geniet van de heerlijke gerechten uit de Dolomieten.

Extra gezellig zijn de Buschenschänken, boerencafés in de Dolomieten, waar vaak eigengemaakte wijn en gerechten van hun eigen boerderij in de Dolomieten geserveerd worden. Deze traditie begon tientallen jaren geleden toen boeren de deuren van hun boerderijen en wijnkelders openden voor bezoekers. De gerechten, maar ook het drinken, zoals eigengemaakte vruchtensappen, worden bereid met de producten van eigen boerderij en wisselen per seizoen. De gezonde maaltijden van onbespoten groente zijn extra bijzonder, juist door de huiselijke smaak en sfeer.

In de Zuid-Tirol is het 's middags genieten met een wijntje op een terras en een "broodplank" erbij, de zogenaamde Marende. Hierop worden de typische broden uit deze regio geserveerd zoals roggebrood en Schüttelbrot (plat hard brood), met lokale kaas, het traditionele spek en Schmalz. In de herfst komen hier nog gepofte kastanjes bij, een geliefde lekkernij. Door het heerlijke klimaat kunt u vanaf het begin van het voorjaar tot laat in het najaar op de terrassen en bij de Buschenschänken genieten, sommige zijn open van het vroege voorjaar tot het late najaar en andere zijn het hele jaar door geopend.

Als voorgerecht worden er verschillende specialiteiten geserveerd. Zo zijn er Schlutzer, deeghapjes gevuld met spinazie of kwark, Tirtlen, gefrituurde deeghapjes ook gevuld met zuurkool of kwark, knödel, aardappel- of broodballetjes met spek of vulling en saus, spekknoedelsoep en gnocchi met wildsaus. In de Zuid-Tiroler keuken begint de maaltijd goed.

Voor de hoofdmaaltijd zijn er de traditionele gerechten van Zuid-Tirol, Alto Adige met een Italiaans en Oostenrijks tintje. Zo worden er Speckknödel, zuurkool, wijnsoep, polenta met wild en risotto met bospaddenstoelen en kastanjes geserveerd. Maar ook overheerlijke pasta's en pizza's. Vlees is een belangrijk bestandsdeel van de hoofdmaaltijd, zoals varkensvlees, rundvlees en stoofpot, maar ook wild. Ook wat eenvoudigere maaltijden zijn goed te krijgen, wat dacht u van een Bauernomelett, een gevulde omelet met aardappels, uien en spek en voor wie er van houdt boerenbloedworst.

Het dessert is in de Dolomieten, als echte bergkost, relatief vullend. Wanneer u niet zo'n grote eter bent kunt u het beste kiezen om naast het hoofdgerecht te kiezen tussen een voorrecht of een dessert. U kunt Kaiserschmarn, dikke stukjes pannenkoek met rozijnen, Krapfen, een soort beignets met zoete vullingen en natuurlijk de welbekende Apfelstrudel krijgen. Verder zijn verschillende soorten taart en zoete knoedels ook erg geliefd.

Wijn uit de Dolomieten proeven

Een echte traditie in de herfst is het Törggelen. Zodra de nieuwe wijn er is, de zoete most voor de gisting, wordt deze traditioneel geproefd. Dit seizoen loopt van september tot november. Er worden feesten georganiseerd, de Buschenschänken lopen vol en festivals in de steden vinden plaats. De nieuwe wijn wordt geproefd en dat kan natuurlijk niet op een lege maag. Er worden worstjes met zuurkool, spek, knödel en brood verkocht. Het is een echte belevenis die u niet mag missen. Boek daarom in de herfst een vakantiehuis in de Dolomieten en beleef het Törggelen met de lokale bevolking.

De wijn is sowieso een traditie die u niet mag missen in welk jaargetijde u de Dolomieten ook bezoekt. De wijnen uit Trentino zijn van hoge kwaliteit en ontvangen jaarlijks verschillende onderscheidingen. Door de mineraalrijke bodem en het milde klimaat groeien de druiven erg goed en kleuren ze mooi donkerrood. De rode wijnen zoals de droge Lagrein en de fruitige Vernatsch zijn vol van smaak. De bekende witte wijn Gewürztraminer vindt haar oorsprong in het plaatsje Tramin. Andere goede wijnen uit Zuid-Tirol zijn een Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Blanc.