Uitstapjes in de Dolomieten

De stad Bolzano (Bozen) is zeker een dagtripje waard, waar u ook verblijft. Deze grote stad tussen de bergen biedt verschillende musea, zoals het Messner Bergmuseum, het schoolmuseum en het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum waar Ötzi, de ijsmummie, te bezichtigen is. Rondom Bolzano liggen een aantal schitterende kastelen waaronder kasteel Maretsch, kasteel Runkelstein en kasteel Sigmundskron die ook echt een bezoek waard zijn. Ook de Dom, de fruitmarkt en de uitstekende gastronomie zijn redenen om deze stad niet over te slaan. De vakantiehuizen bij Bolzano (Bozen) bieden u de mogelijkheid om de stad te verkennen.

Trento, de hoofdstad van de provincie Trentino, Zuid-Tirol is een andere stad die niet op uw lijstje mag ontbreken, met haar Piazza Duorno waar de kathedraal, Neptunusfontein en verschillende schitterende fresco's zich bevinden, het Belfort, het Castello del Buonconsiglio en verschillende kerken en paleizen. Het is een schitterende historische stad met een gezellige uitstraling. Geniet na een dagje rondkijken van een heerlijk diner met een glas uitstekende lokale wijn voordat u teruggaat naar uw vakantiehuis in Trento.

Bressanone (Brixen) in Valle d'Isarco is de oudste stad van Trentino-Alto Adige en dateert uit de 10e eeuw. De oude kathedraal die ook uit die eeuw stamt is diverse malen herbouwd met een schitterende fresco op het plafond. Ook de Hofburg, het renaissance bisschoppelijk paleis en het apothekersmuseum zijn de moeite van een bezoek zeker waard. Net buiten de stad liggen een aantal kastelen, waaronder het kasteel Rodeneck met fresco's uit de 13e eeuw. Uw verblijf in een vakantiewoning in Brixen (Bressanone) maakt het mogelijk deze prachtige stad en de omgeving te verkennen.

Natuur verkennen in de Dolomieten

Natuurparken in de Dolomieten zijn overal en geen wonder, de schitterende ongerepte natuur is er één waar we zuinig op moeten zijn. In de natuurparken kan goed gewandeld worden en u kunt er van alles leren over de dieren en planten die in de Dolomieten leven, zoals wolven, vossen, beren, herten en veel roofvogels. Elk park heeft zijn eigen bezoekerscentrum waar u meer kunt leren over de Dolomieten. Elk bezoekerscentrum heeft hiervoor een eigen thema, het ene gaat in op water, de andere op fossielen of hout. In Zuid-Tirol is er Daksy, een mascotte die de kinderen meeneemt op wandelingen door de natuur en gezinsprogramma's en workshops houdt.

Een echte aanrader is het Geoparc Bletterbach tussen Trento en Bolzano. Deze schitterende kloof van ongeveer 8km lang neemt u mee terug in de tijd om de geschiedenis van de Dolomieten te laten zien. U kunt door de kloof wandelen, tussen de imposante rotswanden en langs het riviertje dat er door stroomt. Het geologische wandelpad neemt u mee en onderweg staan verschillende borden met informatie en leert u meer over de gesteenten, planten en dieren. U begint uw wandeling bij het bezoekerscentrum en aan het einde van de wandeling klimt u via verschillende trappen de kloof weer uit terug naar het bezoekerscentrum. Een ander pad loopt net buiten de kloof door het bos en is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Dit Waldlehrpfad heeft ook informatieborden langs de route waar u meer leert over het leven in het bos. Vanuit uw appartement in Caviola di Facade is de Bletterback in ongeveer anderhalf uur te bereiken, maar ook vanuit de vakantiewoningen in Bressanone, vakantiepark in Dimaro en de vakantiehuizen in Vason ongeveer even ver.

Wijn proeven in de Dolomieten

Voor wijnliefhebbers zijn de Dolomieten ook een uitstekende bestemming. De wijnen uit Zuid-Tirol behoren tot de beste wijnen van Italië. In het gebied ten zuiden van Bolzano zijn de hellingen begroeid met wijngaarden. Van mei tot november vinden verschillende wijnevenementen in de Dolomieten plaats. Bezoek tijdens uw verblijf in een chalet in de bergen beslist een wijnchateau in Zuid-Tirol en proef de uitstekende wijnen, zoals de rode volle fruitige Lagrein, de traditionele rode wijn Vernatsch en Gewürztraminer een fruitige witte wijn. In de herfst kunt het traditionele Törggelen meemaken. Dit is het proeven van jonge wijn samen met andere seizoenslekkernijen zoals kastanjes. Zo is er het Druivenfestival in Merano in oktober, de kastanjedagen in Tesimo (Tisen) en Foiana (Völlan) en op 3 zaterdagen in september en oktober is er het Gassltörggelen, wijnproeverijen en Törggelgerechten in de straten van Chiusa (Klausen).